Вместо малки модулни реактори - умалени версии на старите АЕЦ

Вместо малки модулни реактори - умалени версии на старите АЕЦ
27 май 2023

Американската компания "Уестингхаус", която твърде вероятно ще строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", представи преди седмица модела си на малък модулен реактор (SMR) AP-300.

 

Тази новина би трябвало да звучи бомбастично и да разгръща нова страница в ядрената енергетика. Малки модулни реактори, енергиен преход, децентрализация на енергийната система, зелена ядрена енергия. Всички тези понятия са обвързани помежду си и носят сходно послание, а технологията за SMR реактори изглежда да е един от ключовете към успешния зелен преход. Именно затова те са и обект на такъв публичен интерес.

 

Малките модулни реактори биха могли да се изграждат в близост до градове, тъй като са много нискорискови

 

Малките модулни реактори биха могли да се изграждат в близост до градове, тъй като 

 

Малките модулни реактори са един от ключовете към зелена ядрена енергия.

 

Подготвят се различни разработки, които могат да променят изцяло възприятията за сектора.

 

Румъния в партньорство със САЩ ще прави централа с модулни реактори, които обаче работят по старата технология.

 

Американската компания "Уестингхаус", която твърде вероятно ще строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", представи преди седмица модела си на малък модулен реактор (SMR) AP-300. Тази новина би трябвало да звучи бомбастично и да разгръща нова страница в ядрената енергетика. Малки модулни реактори, енергиен преход, децентрализация на енергийната система, зелена ядрена енергия. Всички тези понятия са обвързани помежду си и носят сходно послание, а технологията за SMR реактори изглежда да е един от ключовете към успешния зелен преход. Именно затова те са и обект на такъв публичен интерес.

 

За това спомагат и самите компании, които ги разработват чрез постоянни публикации: дали, че технологията е все по-близо или че просто е подписан поредният меморандум с някоя държава за сътрудничество.

 

Но дали това не е просто маркетингов трик, който просто цели популяризирането на технологията и напомпване на акциите на съответните компании, без въобще да сме близо до търговска експлоатация? Ясно е, че върви усилено състезание за това кой ще представи първите функциониращи модулни реактори. Борбата е жестока, а начинанието още не е стигнало своята реализация и са нужни поне още няколко години.

Представеният съвсем наскоро малък реактор на "Уестингхаус" - AP-300, всъщност не е толкова нов, а представлява универсалния реактор на "Уестингхаус AP-1000" (който най-вероятно американската компания ще изгради като 7-и блок в Козлодуй), но в умален размер.

 

Разликата между малкия и големия идва единствено от размера - капиталовите разходи и по-малката мощност. Иначе те използват същото гориво и работят по идентичен начин.

 

Истинската дефиниция на малък модулен реактор предполага размерът да е до 100 мегавата и всички компоненти по реактора да са готови на модули. Вследствие на това каквито и дейности по реактора да се извършват - смени на части, смяна на гориво - да могат да се извършват бързо, чрез смяна на целия модул. Другият ключов фактор, когато става въпрос за разработване на технологията, е, че модулните реактори са 4-та генерация реактори. Те не представляват просто умалени варианти на вече познатите машини, а са изцяло нова технология в ядрената енергетика.

Принцип на действие на фотоволтаичната система, основни елементи, видове и особености

Едва ли някой има съмнение, че слънчевите фотоволтаични панели за производство на ток са технологията на бъдещето! Парадоксално, обаче, тази технология е всъщност доста стара и е открита през далечната 1839 г...

прочети още

Програмата за изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия

Тази програма е на стойност 200 милиона лева и ще предоставя средства на малки и средни предприятия за изграждане на фотоволтаици и колокирани системи за съхранение на енергия.

прочети още

Финансират се соларни системи с пикова мощност до 10 kW

Преди няколко дни беше официално открита за кандидатстване още една от най-чаканите програми за финансова подкрепа от Плана за възстановяване и устойчивост - програмата за инсталиране на соларни системи за домакинства.

прочети още

Соларните панели поевтиняват заради срив в цената на полисилиция

Очаква се понижаване от 20% в разходите за производство на фотоволтаици, които ще са на пазара през 2024 г.

прочети още

Компаниите ще получат до 1 млн. лв. за фотоволтаични системи с батерии за собствено потребление

Общият бюджет е 200 млн. лв., фирми от почти всички сектори могат да се възползват от безвъзмездното финансиране

прочети още

Фотоволтаици на покривите ще се слагат без инвестиционен проект

Вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи с до 20 киловата мощност на покривите на сгради. Това предвиждат промени Закона за устройство на територията, приети на второ четене от парламента.

прочети още