Вместо малки модулни реактори - умалени версии на старите АЕЦ

Вместо малки модулни реактори - умалени версии на старите АЕЦ
27 май 2023

Американската компания "Уестингхаус", която твърде вероятно ще строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", представи преди седмица модела си на малък модулен реактор (SMR) AP-300.

 

Тази новина би трябвало да звучи бомбастично и да разгръща нова страница в ядрената енергетика. Малки модулни реактори, енергиен преход, децентрализация на енергийната система, зелена ядрена енергия. Всички тези понятия са обвързани помежду си и носят сходно послание, а технологията за SMR реактори изглежда да е един от ключовете към успешния зелен преход. Именно затова те са и обект на такъв публичен интерес.

 

Малките модулни реактори биха могли да се изграждат в близост до градове, тъй като са много нискорискови

 

Малките модулни реактори биха могли да се изграждат в близост до градове, тъй като 

 

Малките модулни реактори са един от ключовете към зелена ядрена енергия.

 

Подготвят се различни разработки, които могат да променят изцяло възприятията за сектора.

 

Румъния в партньорство със САЩ ще прави централа с модулни реактори, които обаче работят по старата технология.

 

Американската компания "Уестингхаус", която твърде вероятно ще строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", представи преди седмица модела си на малък модулен реактор (SMR) AP-300. Тази новина би трябвало да звучи бомбастично и да разгръща нова страница в ядрената енергетика. Малки модулни реактори, енергиен преход, децентрализация на енергийната система, зелена ядрена енергия. Всички тези понятия са обвързани помежду си и носят сходно послание, а технологията за SMR реактори изглежда да е един от ключовете към успешния зелен преход. Именно затова те са и обект на такъв публичен интерес.

 

За това спомагат и самите компании, които ги разработват чрез постоянни публикации: дали, че технологията е все по-близо или че просто е подписан поредният меморандум с някоя държава за сътрудничество.

 

Но дали това не е просто маркетингов трик, който просто цели популяризирането на технологията и напомпване на акциите на съответните компании, без въобще да сме близо до търговска експлоатация? Ясно е, че върви усилено състезание за това кой ще представи първите функциониращи модулни реактори. Борбата е жестока, а начинанието още не е стигнало своята реализация и са нужни поне още няколко години.

Представеният съвсем наскоро малък реактор на "Уестингхаус" - AP-300, всъщност не е толкова нов, а представлява универсалния реактор на "Уестингхаус AP-1000" (който най-вероятно американската компания ще изгради като 7-и блок в Козлодуй), но в умален размер.

 

Разликата между малкия и големия идва единствено от размера - капиталовите разходи и по-малката мощност. Иначе те използват същото гориво и работят по идентичен начин.

 

Истинската дефиниция на малък модулен реактор предполага размерът да е до 100 мегавата и всички компоненти по реактора да са готови на модули. Вследствие на това каквито и дейности по реактора да се извършват - смени на части, смяна на гориво - да могат да се извършват бързо, чрез смяна на целия модул. Другият ключов фактор, когато става въпрос за разработване на технологията, е, че модулните реактори са 4-та генерация реактори. Те не представляват просто умалени варианти на вече познатите машини, а са изцяло нова технология в ядрената енергетика.

Светлината вече се използва като инструмент в света на наноматериалите

Проф. Венцислав Вълев, ръководител на катедра по физика в универстета в Бат

прочети още

Какви сте на работа?

Проспериращи на работа, тихо напускащи, шумно напускащи

прочети още

Онлайн електрически калкулатори за изчисления на електричество и електроника

Онлайн електрически калкулатори за изчисления на електричество и електроника.

прочети още

Финансират се соларни системи с пикова мощност до 10 kW

Преди няколко дни беше официално открита за кандидатстване още една от най-чаканите програми за финансова подкрепа от Плана за възстановяване и устойчивост - програмата за инсталиране на соларни системи за домакинства.

прочети още

Програмата за изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия

Тази програма е на стойност 200 милиона лева и ще предоставя средства на малки и средни предприятия за изграждане на фотоволтаици и колокирани системи за съхранение на енергия.

прочети още

Соларните панели поевтиняват заради срив в цената на полисилиция

Очаква се понижаване от 20% в разходите за производство на фотоволтаици, които ще са на пазара през 2024 г.

прочети още

Компаниите ще получат до 1 млн. лв. за фотоволтаични системи с батерии за собствено потребление

Общият бюджет е 200 млн. лв., фирми от почти всички сектори могат да се възползват от безвъзмездното финансиране

прочети още

Принцип на действие на фотоволтаичната система, основни елементи, видове и особености

Едва ли някой има съмнение, че слънчевите фотоволтаични панели за производство на ток са технологията на бъдещето! Парадоксално, обаче, тази технология е всъщност доста стара и е открита през далечната 1839 г...

прочети още

Фотоволтаици на покривите ще се слагат без инвестиционен проект

Вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи с до 20 киловата мощност на покривите на сгради. Това предвиждат промени Закона за устройство на територията, приети на второ четене от парламента.

прочети още