Фотоволтаици на покривите ще се слагат без инвестиционен проект

Фотоволтаици на покривите ще се слагат без инвестиционен проект
13 януари 2023

Вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи с до 20 киловата мощност на покривите на сгради. Това предвиждат промени Закона за устройство на територията, приети на второ четене от парламента.

Идеята е да се улеснят домакинствата при поставянето на соларни панели на покривите на жилищата при облекчен режим. Те ще бъдат присъединявани бързо към електропреносните мрежи.

От БСП предложиха мощността на покривните централи да се вдигне на 29 киловата. Решението не беше прието. Аргументът срещу него, изказан от председателя на енергийната комисия Делян Добрев, е, че така има опасност от свръхпроизводство и връщане на ток към енергийната система, който домакинствата не успеят да потребят. Така щял да се наруши енергийният баланс на страната.

От "Продължаваме промяната" предложиха мощността на покривната централа да е 20 киловата или 3 пъти присъединената мощност, но не повече от 50 киловата на домакинство, което получи подкрепата на залата.

Мотивите са, че с развитие на технологиите домакинствата ще имат по-голяма консумация.

 

Бе прието и предложението на "Български възход" монтажът на покривни централи на еднофамилни и вилни сгради да става само чрез уведомителен режим към главния архитект на съответната община и към електроразпределителното дружество, след като инсталацията започне да функционира и е присъединена към електропреносната система.

Решението на парламента за монтаж на солари по покривите беше дълго чакано от гражданите, защото ще улесни поставянето им.

При санирането на сградите по Плана за възстановяване и устойчивост живеещите в блоковете ще могат да поставят фотоволтаици, като произведената енергия ще покрива нуждите им за общите части на сградите. Този проект се управлява от Министертвото на регионалното развитие и благоустройството, като кандидатстването по него беше отворено в края на 2022 г.

Отделно има заложени средства по Плана за фотоволтаични централи за гражданите и за фирмите по схеми, които се администрират от Министерството на енергетиката.

Принцип на действие на фотоволтаичната система, основни елементи, видове и особености

Едва ли някой има съмнение, че слънчевите фотоволтаични панели за производство на ток са технологията на бъдещето! Парадоксално, обаче, тази технология е всъщност доста стара и е открита през далечната 1839 г...

прочети още

Програмата за изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия

Тази програма е на стойност 200 милиона лева и ще предоставя средства на малки и средни предприятия за изграждане на фотоволтаици и колокирани системи за съхранение на енергия.

прочети още

Вместо малки модулни реактори - умалени версии на старите АЕЦ

Американската компания "Уестингхаус", която твърде вероятно ще строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", представи преди седмица модела си на малък модулен реактор (SMR) AP-300.

прочети още

Финансират се соларни системи с пикова мощност до 10 kW

Преди няколко дни беше официално открита за кандидатстване още една от най-чаканите програми за финансова подкрепа от Плана за възстановяване и устойчивост - програмата за инсталиране на соларни системи за домакинства.

прочети още

Соларните панели поевтиняват заради срив в цената на полисилиция

Очаква се понижаване от 20% в разходите за производство на фотоволтаици, които ще са на пазара през 2024 г.

прочети още

Компаниите ще получат до 1 млн. лв. за фотоволтаични системи с батерии за собствено потребление

Общият бюджет е 200 млн. лв., фирми от почти всички сектори могат да се възползват от безвъзмездното финансиране

прочети още