Финансират се соларни системи с пикова мощност до 10 kW

Финансират се соларни системи с пикова мощност до 10 kW
23 май 2023

Преди няколко дни беше официално открита за кандидатстване още една от най-чаканите програми за финансова подкрепа от Плана за възстановяване и устойчивост, а именно програмата за инсталиране на соларни системи за домакинства.

 

Той се равнява на 240 милиона лева. Програмата предоставя безвъзмездно финансиране за доставка и монтаж на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване, както и на фотоволтаични системи с мощност до 10 kWp, които могат да включват и системи за съхранение на произведената електрическа енергия.

 

Това ще бъде успешна пилотна програма, която ще подпомогне не само декарбонизацията, но и енергийната независимост и достъпност на домакинствата. По тази причина тази пилотна програма е насочена към домакинства, които вече се използват неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.), като визираме на следващ етап обхватът на бенефициентите евентуално да се разшири.

 

Условията за кандидатстване са:

 

- Бенефициенти могат да са физически лица, обитаващи собствено жилище - еднофамилна жилищна сграда или собствено жилище в многофамилна сграда

- Финансират се слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаични системи с опция за включване на система за съхранение на електрическа енергия (напр. батерия)

- Финансират се соларни системи с пикова мощност до 10 kW.

- Таванът за помощта е 70% от стойността на системата, но не повече от 15 хил. лв.

- Доставката и монтажът могат да бъдат финансирани изцяло, но с не повече от 1960.83 лв.

 

Срокът за кандидатстване е 10 ноември 2023 г., а за пълен списък с условия и за кандидатстване онлайн с електронен подпис, последвайте следния линк

Светлината вече се използва като инструмент в света на наноматериалите

Проф. Венцислав Вълев, ръководител на катедра по физика в универстета в Бат

прочети още

Какви сте на работа?

Проспериращи на работа, тихо напускащи, шумно напускащи

прочети още

Онлайн електрически калкулатори за изчисления на електричество и електроника

Онлайн електрически калкулатори за изчисления на електричество и електроника.

прочети още

Вместо малки модулни реактори - умалени версии на старите АЕЦ

Американската компания "Уестингхаус", която твърде вероятно ще строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", представи преди седмица модела си на малък модулен реактор (SMR) AP-300.

прочети още

Програмата за изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия

Тази програма е на стойност 200 милиона лева и ще предоставя средства на малки и средни предприятия за изграждане на фотоволтаици и колокирани системи за съхранение на енергия.

прочети още

Соларните панели поевтиняват заради срив в цената на полисилиция

Очаква се понижаване от 20% в разходите за производство на фотоволтаици, които ще са на пазара през 2024 г.

прочети още

Компаниите ще получат до 1 млн. лв. за фотоволтаични системи с батерии за собствено потребление

Общият бюджет е 200 млн. лв., фирми от почти всички сектори могат да се възползват от безвъзмездното финансиране

прочети още

Принцип на действие на фотоволтаичната система, основни елементи, видове и особености

Едва ли някой има съмнение, че слънчевите фотоволтаични панели за производство на ток са технологията на бъдещето! Парадоксално, обаче, тази технология е всъщност доста стара и е открита през далечната 1839 г...

прочети още

Фотоволтаици на покривите ще се слагат без инвестиционен проект

Вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи с до 20 киловата мощност на покривите на сгради. Това предвиждат промени Закона за устройство на територията, приети на второ четене от парламента.

прочети още