• Начало
  • Новини
  • Вместо малки модулни реактори - умалени версии на старите АЕЦ

Вместо малки модулни реактори - умалени версии на старите АЕЦ

Вместо малки модулни реактори - умалени версии на старите АЕЦ
27 май 2023

Малките модулни реактори биха могли да се изграждат в близост до градове, тъй като са много нискорискови

 Малките модулни реактори биха могли да се изграждат в близост до градове, тъй като 

Малките модулни реактори са един от ключовете към зелена ядрена енергия.

Подготвят се различни разработки, които могат да променят изцяло възприятията за сектора.

Румъния в партньорство със САЩ ще прави централа с модулни реактори, които обаче работят по старата технология.

Американската компания "Уестингхаус", която твърде вероятно ще строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", представи преди седмица модела си на малък модулен реактор (SMR) AP-300. Тази новина би трябвало да звучи бомбастично и да разгръща нова страница в ядрената енергетика. Малки модулни реактори, енергиен преход, децентрализация на енергийната система, зелена ядрена енергия. Всички тези понятия са обвързани помежду си и носят сходно послание, а технологията за SMR реактори изглежда да е един от ключовете към успешния зелен преход. Именно затова те са и обект на такъв публичен интерес.

 

За това спомагат и самите компании, които ги разработват чрез постоянни публикации: дали, че технологията е все по-близо или че просто е подписан поредният меморандум с някоя държава за сътрудничество.

 

Но дали това не е просто маркетингов трик, който просто цели популяризирането на технологията и напомпване на акциите на съответните компании, без въобще да сме близо до търговска експлоатация? Ясно е, че върви усилено състезание за това кой ще представи първите функциониращи модулни реактори. Борбата е жестока, а начинанието още не е стигнало своята реализация и са нужни поне още няколко години.

Представеният съвсем наскоро малък реактор на "Уестингхаус" - AP-300, всъщност не е толкова нов, а представлява универсалния реактор на "Уестингхаус AP-1000" (който най-вероятно американската компания ще изгради като 7-и блок в Козлодуй), но в умален размер.

 

Разликата между малкия и големия идва единствено от размера - капиталовите разходи и по-малката мощност. Иначе те използват същото гориво и работят по идентичен начин.

 

Истинската дефиниция на малък модулен реактор предполага размерът да е до 100 мегавата и всички компоненти по реактора да са готови на модули. Вследствие на това каквито и дейности по реактора да се извършват - смени на части, смяна на гориво - да могат да се извършват бързо, чрез смяна на целия модул. Другият ключов фактор, когато става въпрос за разработване на технологията, е, че модулните реактори са 4-та генерация реактори. Те не представляват просто умалени варианти на вече познатите машини, а са изцяло нова технология в ядрената енергетика.